Jungtinė tapybos ir skulptūros paroda: ŠVIESA RODYTI KELIĄ

 

Lygiai prieš 140 metų Klaipėdos Šiauriniame mole buvo įžiebtas Baltasis švyturys. Nors šiandien apie šioje vietoje stūksojusį infrastruktūrinį objektą byloja tik istoriniai šaltiniai, jo prasmė išlieka aktuali iki šių dienų. Tai ne tik pagrindinis Klaipėdos uosto simbolis, bet ir pagarbos miesto istoriniai praeičiai liudytojas. Siekiant papasakoti ir aktualizuoti Klaipėdos švyturio istoriją bei stiprinti jūrinės valstybės identitetą, 2024-ieji Klaipėdoje paskelbti Švyturių metais.

Baltasis švyturys Klaipėdoje atidarytas 1884 m. ir veikė iki Antrojo pasaulinio karo. Tai buvo ne tik orientyras atplaukiantiems laivams, bet ir susitikimų bei pasimatymų vieta. Baltojo švyturio atvaizdas buvo naudojamas Vokietijos laikraščiuose bei pašto ženkluose.

Galerija „Lyceum“ (Danės g. 9, Klaipėda) būdama viena iš ryškiausių uostamiesčio kultūros šviesulių ir profesionalaus meno skleidėjų, pristato jungtinę Lietuvos tapytojų ir skulptorių parodą „Šviesa rodyti kelią“, dedikuotą švyturio temai.

Parodos autoriai – vyresniosios, viduriniosios ir jaunosios kartos dailininkai bei skulptoriai (Juozas Vosylius (g. 1950); Edvardas Malinauskas (g. 1937); Antanas Garjonas (g. 1950); Ernestas Žvaigždinas (g. 1956); Simas Žaltauskas (g. 1980); Daiva Dašenkovienė (g. 1972); Agota Bričkutė (g. 1993); Romualdas Inčirauskas (g. 1950); Zita Inčirauskienė (g. 1951); Algirdas Vadoklis (g. 1956); Artūras Tamašauskas (g. 1963); Virgilijus Augustinas Burba (g. 1943) specialiai šiai parodai dedikuotuose kūriniuose įvairiai interpretuoja švyturį, atskleisdami jį per istorinę ir nūdienos prizmę bei perteikdami dvasinę ir filosofinę šios temos plotmę – baltos švyturio šviesos teikiamą viltį ir saugumą.

Paroda „Šviesa rodyti kelią“ siekia žiūrovui priminti, jog švyturys – tai ne tik laivams kelią rodantis orientyras, bet ir mūsų visų gebėjimas šviesti kasdienybėje ir būti dvasiniais vedliais…

Paroda tęsis iki rugpjūčio 1 dienos.

„Šiuolaikinis pasaulis kartais būna žvarbus ir atšiaurus, tačiau žmogiškumo dienoraštis turi būti rašomas kiekvieno iš mūsų. Istorija pasirenka vienokį ar kitokį kelią, per šimtmečius ir mes tampame susvetimėjusiais individais. Tačiau šviesos žinutę neša švyturys- jis skleidžia aiškias moralines, dvasines vertybes. Ir namų šilumą… – parodos autorė, dailininkė Daiva Dašenkovienė.
Pirkinių krepšelis